Palveluntuottaja

Kirsi Salonen

Kotiavustaja, muistiasiantuntija, perhehoidon sijainen, fm

MINUSTA

Olen kuusikymmentä täyttänyt fil.maist. ja vaihtanut ammattia yli kymmenen vuotta sitten vanhuspuolelle. Vuosina 2009-2018 olin ikääntyneiden muistisairaiden tehostetun palv.asumisen yksikön johtajana. Yksikkö oli pieni 15-paikkainen, joten olin itsekin mukana asukkaiden päivittäisessä perushoivassa. Asukkaat tehostetussa yksikössä ovat pitkälle muistisairaita ja tarvitsevat apua kaikissa päivittäisissä perustoiminnoissa. Ja juuri tuo asiakastyö, avustaminen ja kanssakäyminen asiakkaiden kanssa, oli työni suola ja voimavara. Yleensä juuri aloitin päivät aamutoimissa asukkaita avustaen, lisäksi tein kaikkea kodin perustoimintoihin liittyvää, kuten keittiövuoroja (kaikki ruoka tehtiin yksikössä). Myös yksikön hallinnolliset asiat kuuluivat minulle ja vaikka työtä oli joskus paljon ja päivät pitkiä, niin kuitenkin voimavarat riittivät. Ja uskon, että juuri siksi, että varsinainen perushoiva ja asukkaat olivat minulle niin tärkeitä ja vuorovaikutus heidän kanssaan niin merkityksellistä, että vaikka työ välillä otti, niin se antoi vielä enemmän.

Olen suorittanut erilaisia lyhyitä kursseja ja pidempiä opintosuorituksia ikääntymiseen ja muistisairauksiin liittyen (mm. Muistiasiantuntija koulutus; Gerontologian perusaineopinnot, ym), viimeisempänä ikäihmisen perhehoidon valmennuksen ja toimin nyt myös perhehoidon sijaisena.

Nyt haluan jatkaa tätä työtä pienimuotoisemmin yhden naisen yksikkönä ilman suurempaa organisaatioita, vain sitä perustyötä tehden eli pääasiaan, ikääntyneen asiakkaan tarpeisiin ja toiveisiin keskittyen.

Aloitin aikoinaan lukiolaisena Uudenkaupungin vanhainkodissa osastoapulaisena, opiskeluaikana Tampereella olin mm. kaupungin sairaalassa kylvettäjänä. Yli pari vuosikymmentä tein töitä kielenkääntäjänä yrityksissä ja yhdistyksissä, kunnes 10 vuotta sitten palasin vanhustyöhön ja se päätös on ollut oikea. Se on tuonut työhön merkitystä ja todella arvokasta sisältöä vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa.

Scroll to top